Rijsttafel
Rijsttafel

Een rijsttafel kan bestaan uit...

Een rijsttafel bestaat uit doorgekookte rijst, waarbij verschillende bijgerechten gegeven worden. Een rijsttafel kan bestaan uit:

Rijst

Een sayur (groenteschotel)

Een sambalan en een sambal goreng

Een kipgerecht, een vleesgerecht of een visgerecht

Gebakken krupuk (kroepoek) en pisang goreng (gebakken banaan)

Seroendeng en gebakken pinda's (kacang tanah) en/of gebakken uitjes (bawang goreng) voor over de rijst

Rauwe komkommer, aan schijven gesneden

Zure uitjes of atjar biet of een andere atjar

Als nagerecht:

verse vruchten of een frisse agar-agar vruchtenpudding

Men kan een rijsttafel uitbreiden door meer sajoers, meer sambalans en meer vleesgerechten (bijv. saté) erbij te geven.

Het dekken van de tafel:

Rijst wordt gegeten uit een diep bord, met een kleine lepel en vork. Een mes wordt wel bijgedekt maar, dit dient alleen om een bepaald gerecht even klein te snijden, men eet er niet mee.
Er wordt dus als volgt gedekt:

Een groot plat bord, hierop een soepbord

Links van het bord een kleine vork

Rechts van het bord een lepel (en soms een mes)

Links een klein bordje waarop krupuk, kacang (pinda's) enz. kunnen worden gelegd

Rechts bovenaan een waterglas

Links opzij een vingerkom

Het servet als het ongebruikt is op het bord

Het grote platte bord dient alleen maar als onderzetter voor het diepe bord

Pudding en vruchten worden van gewone dessertborden gegeten

Als dranken bij de rijsttafel komen in aanmerking: ijswater - spuitwater - thee (zoet) - bier

Het opdienen:

De rijst wordt opgediend in een grote open kom. Voor het op tafel brengen, de rijst vooral goed los maken.
De sayur gaat in een dekschaal.
Het vlees-, kip- of vis -gerecht gaat op een vleesschaal.
Bij een "lopend tafel/buffet" gebruikt men ook wel dessertbordjes.
Sambals en zuren bijv. in een hors d'oeuvre schaal of op kleine vleesschaaltjes.