Indische gekruide speklapjes
Ingrediënten:
4 speklapjes, met of zonder zwoerd, in tweeën doorgesneden.
zout
2 theel. sambal oelek
1 theel. koenjit (kurkuma / geelwortel)
1 eetl. ketjap manis
1 eetl. citroensap of limoensap
2 eetl. olie
1 ui
1 teentje knoflook
1 theel. ketoembar (gemalen korianderzaad)
0,5 theel. djintan (gemalen komijnzaad)
2 eetl. santen.
Bereiding:
Wrijf de speklapjes in met zout, sambal oelek en koenjit. Schenk de ketjap manis en citroensap of limoensap er overheen en laat ze 30 minuten staan (lekker marineren...hoe langer hoe beter en lekkerder). Verhit de olie en bak de speklapjes in 15 minuten knappend en bruin.
Haal ze uit de pan.
Snipper de ui en pers de knoflook uit. Voeg ketoembar en djintan toe en maak er een pasta van. Fruit de pasta 2 tot 3 minuten in de achtergebleven olie.
Doe de speklapjes terug in de pan/wadjan en wentel ze rond in het kruidenmengsel. Voeg 2 deciliter water toe, breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten op een lage warmtebron pruttelen. Voeg onder voortdurend roeren, de santen toe en laat het geheel binden.
Tip: Geef er witte rijst (nasi putih) en een groentegerecht bij. Maar....alleen met een boterham, is ook lekker.