Klepon

Ingrediënten:

250 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
250 ml kokosmelk
Gula djawa (geharde, bruine palmsuiker in schijven)
150 gram geraspte, gedroogde kokos
Een paar druppels groene kleurstof (zit in een flesje en is gewoon te koop bij de toko.)
Water en een beetje zout

Voorbereiding:

In een rijststomer 150 gram geraspte kokos met een snufje zout even warm maken. Heb je geen rijststomer, neem dan een diepe kookpan vul deze voor een kwart met water en plaats een metalen vergiet erboven op. Zodra het water kookt, geraspte kokos met een snufje zout in het vergiet doen en net zo lang laten stomen totdat de kokos zacht is.

Bereidingswijze:

Neem een kookpan en vul het driekwart met water.
Dit water laten koken, zodra het kookt op het vuur laten staan. Het water moet blijven borrelen.
Ondertussen 2 á 3 schijven goelah djawah (bruine suiker) in kleine blokjes snijden, van ongeveer een halve cm. In een kom de ketanmeel en kokosmelk goed mengen.
Een paar druppels groene kleurstof erbij doen en goed mengen.
Het geheel een pastel groene kleur hebben.
Van dit alles een mooie, droge, deegbal maken, het mag niet aan de vingers plakken.Vervolgens kun je van dit meel, kleine ronde balletjes maken (iets kleiner dan een pingpongbal). Neem een stukje deeg, maak er een balletje van en doe er een klein kuiltje in. Stop in het kuiltje een stukje bruine suiker en maak het mooi dicht.

Maak ongeveer 10 van deze gevulde balletjes en doe ze dan één voor één in de pan met borrelend water. Als de balletjes boven drijven, zijn ze klaar. Het deeg is nu gaar en de suiker in het balletje is nu gesmolten. Heel voorzichtig de balletjes eruit halen en in het vergiet met de kokos doen.

De balletjes één voor één door de geraspte kokos wentelen, totdat ze helemaal bedekt zijn. In deze volgorde ga je door totdat het deeg op is. Mocht de kokos weer hard worden, weer opnieuw laten stomen.

De kokosballetjes zijn het lekkerst als ze warm zijn, je kunt ze in de stomer opwarmen.Mocht je toch nog over hebben (wat ik zeker niet denk want ze zijn wel erg lekker) geen nood, klepon kan prima in diepvriesdozen ingevroren worden.

Tip:

Bijt de klepon niet door maar stop het in één keer in de mond. Wanneer het stukgebeten wordt loopt de goela djawa eruit. Eet de klepon binnen een dag op omdat het anders taai wordt.

Lekkere klepon
Lekkere klepon