Of je nu een ervaren kok bent of juist een beginnende hobbykok, een goed gevulde kruidenkast is essentieel. Hier vind je namelijk de smaakmakers die je gerechten naar een hoger niveau tillen. Van peper en zout tot paprikapoeder en kurkuma, elk kruid en elke specerij heeft zijn eigen unieke smaak en aroma. Ze geven niet alleen meer smaak aan je gerechten, maar kunnen ook zorgen voor een vleugje pit, zoetheid of juist een frisse twist. Je kruidenkast is dan ook het hart van je keuken, waar je steeds weer inspiratie uit kunt halen om de meest heerlijke maaltijden te bereiden.
Waaruit bestaan de bekende kruidenmixen van o.a. Verstegen, Euroma, Silvo, Lucculus of Conimex ? Ach, als je deze pagina leest kan je de kruidenmixen vanaf nu gewoon zelf maken! De hoeveelheden zijn uiteraard per kruidenmengsel verschillend en ook afhankelijk van persoonlijke smaak. Deze kruiden zijn een richtlijn voor de veel gemaakte combinaties per keuken en/of smaak. Zo.... en nu wil Ik je graag wat kruidensamenstellingen laten zien, zodat je eventueel zelf kan gaan mixen.
Advieh
2 el kaneelpoeder, 2 el kardemompoeder, 2 el komijnpoeder en 3 el gedroogde rozenblaadjes (op de markt of bij een kruiden- of theespeciaalzaak
Meng voor de advieh de kaneel met het kardemompoeder, de komijn en de rozenblaadjes.
Chili
Cayennepeper, komijn, knoflook en gerookte pepers
Cajun
Kruiden- en groentemengsel uit de Amerikaanse staat Texas en Mexico.
Groente: ui, groene paprika, bleekselderij
Kruiden: uipoeder, chilipeper, tijm. soms oregano
Shoarma
1 tl zwarte peper, 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder,1 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl zout, peterselie
Met deze shoarmakruiden maak je de allerlekkerste Shoarma.
Souvlaki
Oregano, basilicum, zoete paprika, mosterdpoeder, zwarte peper, zout en koriander
Traditionele Gyros
Een origineel kruidenmengsel uit Griekenland.
Oregano, basilicum, komijn, rode paprika, mosterd en thijm
Moussaka
Kruidenmengsel uit Griekenland, meerdere variaties mogelijk.
Natuurzout, peper, peterselie, oregano, muskaat, zoete paprika, uienvlokken en laurierbladen
Tzatziki
Dille toppen, muntblad, marjoraan, knoflook, witte peper. Met komkommer en Griekse yoghurt erbij maak je met gemak de smakelijkste tzatziki.
Italiaanse kruiden
Tijm, oregano, rozemarijn, salie, laurier basilicum
Ras al Hanout
Kruidenmengsel uit Marokko, kan in samenstelling soms verschillen maar bestaat wel heel vaak uit de onderstaande kruiden.
Piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. Met Ras al Hanout kruiden kan je alle kanten op!
Provencaalse kruiden
Kruidenmengsel uit Frankrijk.
Marjolijn, tijm, bonenkruid, rozemarijn, basilicum, salie, lavendel
Vadouvan
Gefermenteerde kruidenmix uit India, smaak verschilt per regio dus er kan een specerij wegvallen.
Kerrieblad, fenegriek, mosterdzaad, knoflook, ui, komijnzaad
5 spices
Kruidenmengsel uit China.
Steranijs, kassie (familie van de laurier), szechuanpeper, kruidnagel, venkelzaad
Gomasio
Kruidenmengsel uit Japans, wordt gebruikt om rijst en groente op smaak te brengen.
Gekneusde sesamzaad en zout
Panch Foron
Kruidenmengsel uit Bangladesh.
Fenegriek, venkelzaad, zwarte mosterdzaad, zwart karwijzaad, komijnzaad
Garam Masala
Kruidenmengsel uit India.
Laurier, koriander, komijn, pijpkaneel, peperkorrels, steranijs, karwijzaad, chilipoeder, gemberpoeder, amchoor (gedroogde groene mango), asafoetida (duivelsdrek, schermbloemfamilie)
Rendang
Droge kokos, kunjit, sereh, nootmuskaat, kaneel, komijn/djinten, koriander/ketoembar
Maar let wel, Rendang is een echt familierecept en vaak worden er ook andere (voor de buitenstaander geheime) kruiden gebruikt.
Madras
Mosterdzaad, fenegriek, kurkuma, geroosterde kokos, sereh
Speculaaskruiden
8 tl kaneel, 2 tl nootmuskaat, 2 tl kruidnagelpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl kardemom, 1 tl witte peper, 1 tl anijszaad, 1 tl foelie (optioneel)