Lemper
Ingrediënten: voor ca. 10 rolletjes
blokje santen van ca.40 gr (klapper)
250 gr kleefrijst(bras ketan) gewoon te koop in een goede toko
Voor de vulling:
200 gr kipfilet of beter kipgehakt
1 ui
2 knoflookteentjes
halve el olie
1 theel. ketoembar
halve theel. djinten
1 theel. koenjit
1 eetl. gula djawa (of bruine rietsuiker)
30 gr santen van een blok
en eventueel een half theelepeltje sambal badjak/brandal
Voorbereiding:
Breng ongeveer 4 dl water met de santen en een klein beetje zout aan de kook, roer tot de santen is opgelost. Voeg de rijst toe en kook die, afgedekt met een deksel, zachtjes gaar en heel zacht.
Maak intussen de vulling:
Hak of maal de kipfilet zo fijn mogelijk, (of gebruik het kippengehakt) snipper de ui en knoflook zéér fijn.
Verhit de olie in de wadjan en roerbak de kip rondom bruin of het gehakt. Let op...bij het gehakt het overtollige vet afgieten. Voeg de ui en knoflook samen met de ketoembar, koenjit, djinten, en evt suiker toe en roerbak nog ca. 3min.
Voeg de santen, en 2 dl water toe en breng het geheel al roerende aan de kook.
Laat het mengsel zachtjes ca. 15min. pruttelen, tot al het vocht verdampt is! Kijk wel uit voor evt aanbranden.
Bereiding:
Leg 10 stukken magnetronfolie van ca 20x20 cm op het aanrecht. Kan natuurlijk ook met "pisangblad". Spreid op elk stuk een dun laagje rijst en verdeel de vulling in de lengte over het midden van de rijst. Vorm de rijst tot een rolletje met behulp van de folie, en verpak het rijstrolletje strak en draai de uiteinden goed dicht.
Afwerking; Verwarm de lempers in de magnetron, ca. 1 min op de hoogste stand, of in een stoommandje dan ca 10 min.
Smakelijk / selamat makan