rijst eet je met een lepel in de Indonesische keuken
rijst eet je met een lepel in de Indonesische keuken

Rijst eet je met een.....

Wij hebben als Nederlanders ontegenzeggelijk iets - en sommigen zelfs heel veel - met Indië. Het is goed om te weten dat Indisch of Indonesisch eten vaak in één adem worden genoemd met Chinees eten.

De Chinese en Indonesische keuken verschillen echter enorm van elkaar. Nederland telt honderden, zo niet duizenden zogenaamde Chinees-Indische Restaurants. Het moet me even van het hart: een uitzondering daar gelaten, eet men daar slecht 'Indisch'. Voor écht Indisch eten kunt u zich beter vervoegen bij speciaalzaken zoals; Surabaya in Heerlen of "De Branding" in Maastricht. Beschouwt u dit maar als sluikreclame.

En zeg daar maar tegen de vriendelijke bediening dat u best weet dat een Indische rijsttafel met een lepel wordt gegeten. Noem even m'n naam; dan eten wij er volgende keer (misschien) gratis.

Enne.... waarom eet men in Indonesië hoofdzakelijk met de rechterhand?

De moslims en Indiërs in Indonesië, Maleisië en Singapore eten uitsluitend met hun rechterhand. Deze is rein, in tegenstelling tot de linkerhand die bij het toiletbezoek wordt gebruikt. Eet dus met rechts om vreemde blikken te vermijden! Een knedende hand vermengt de rijst met de saus en de overige ingrediënten op hun bord of bananenblad. Daarna brengt diezelfde hand het voedsel naar de mond.

Nog een stuk lastiger dan je denkt. Kijk stiekem af bij de locals. Het is alleen al intrigerend om te zien.