Saté ayam

Ingrediënten:

1.5 kg. kip filet of kalkoen filet (kalkoenvlees is steviger)
1 grote gesnipperde ui
2 grote teentjes knoflook
1 theel. ketoembar
½ theel. djinten
1 theel. koenjit en een 1 /2 theel. laos
2 theel. rietsuiker/of een stukje gula djawa
½ kopje santen
1 theel. sambal (echt pedis??...2 theel. sambal oelek)
zout, een 1 eetl. asemwater en 2 eetl. ketjap manis.

Houten satéstokjes (laat de stokjes minstens 2 uur in het water liggen. Dan verbranden ze niet zo snel, op de BBQ (of op de elektrische bakplaat)

Bereiding:

Kip in niet al te grote stukken snijden. Zout en peper over de kip doen, doe alle andere ingrediënten in een kom en goed mengen met het asemwater en de ketjap.
Hierna doe je alles bij het vlees en weer goed mengen. Laat dit minstens een halve dag maar liever 1 nachtje in het vlees intrekken .

Daarna op gloeiend houtskool rustig roosteren.

Tip: Nadat ik de kip in niet al te grote stukken heb gesneden, kook ik de kip heel eventjes (half gaar) zodat deze niet al te lang hoeft te roosteren en toch zeer zeker gaar is. Daarna lekker in de marinade zetten.

Kip sateetjes
Kip sateetjes