Soto ayam uit Java
Soto ayam uit Java

Soto ayam

Ingrediënten:

een flinke soepkip
bouillontablet
Chinese sojasaus
1 ui
3 teentjes knoflook
1 theel. laos (poeder of vers)
1 theel. gember/ djahe (poeder of vers)
1/2 theel. koenjit (kurkuma)
1/2 theel. koriander (ketoembar)
1 sereh stengel (moet absoluut vers zijn)
soepselderij

Bereiding:

Snij de kip in grote stukken. Bak de uien en de knoflook in olie. Voeg de kruiden toe en de kip. Voeg voldoende water toe om de kip onder water te laten staan. Trek een krachtige soep van de ingrediënten. Het lekkerste is, als je de kip een halve dag of meer op laat staan. De lekkerste smaak wordt echter verkregen door de kip langzaam gaar te koken.

Schep eventueel overtollig vet van de soep af; een soepkip kan erg vet zijn.
Haal het borststuk eruit; dat heb je nodig voor een van de bijgerechten. De soepselderij pas op het laatst toevoegen

De bijgerechten.

Het is niet noodzakelijk al deze bijgerechten te serveren. Maak zo nodig een keuze. Andere bijgerechten zijn ook mogelijk; je kunt naar eigen smaak uitbreiden.

- Hard gekookt ei. Kook, pel en laat het in de soep een kleurtje krijgen.

- Minifrietjes: schil aardappelen, was ze en rasp ze met een grove rasp. Frituur ze in heet vet. Laat ze uitlekken op vetvrij of keukenpapier. Opgelet: geraspte aardappel kan veel water bevatten met daarin aardappelzetmeel. Het laat niet alleen het frituurvet spatten of overkoken (brandgevaar!) maar verpest ook het vet.
Laat de geraspte aardappel daarom uitlekken of beter nog, droog het in een slacentrifuge (theedoek erin, anders kruipt de helft door de gaatjes heen) of in een schone doek.
De minifrietjes zijn ook kant-en-klaar verkrijgbaar, dat spaart veel ergernis. Neem wel ongezouten frietjes.

- Droog gebakken uien: (bawang goreng) koop deze kant-en-klaar; het is erg lastig om ze zelf zo droog te krijgen.

- Gefrituurde mihoen van bonenmeel. Doe beetje bij beetje enkele seconden in hete olie en laat het op papier uitlekken. Dit bijgerecht is desondanks vreselijk vet! Het is met enig zoeken ook kant-en-klaar te vinden bij de toko. Minder vet maar ook heel anders van smaak is gekookte mihoen.

- Gebakken blokjes kippenborst: Verwijder vel, vet en botten van de kippenborst uit de soep en snij het vlees in dobbelsteentjes van 1 of 2 centimeter en frituur ze. Pas op: dit kan hevig en onverwacht spatten.

- Peper (uiteraard): wrijf een stukje ui en een heet pepertje (madame janet of rawit) in een tjobek/vijzel fijn. Voeg sojasaus toe, een beetje zoete ketjap, suiker (eventueel goela djawa) en een beetje water en breng het aan de kook.

- Taugé : deze 1 minuut in kokend water doen en afgieten. Erg lekker is soja- taugé, die grotere 'erwten' heeft.