Abon sapi
Ingredienten:
1/2 kg. rundvlees
1,5 theel. djinten
3 theel. ketumbar
flink stukje gula djawa of een flinke eetlepel bruine rietsuiker
1 ui
2 teentjes knoflook
zout
olie
1 eetl. limoensap
stukje santen
1 mespunt laos
2 salam blaadje
Bereiding:
Leg het vlees in een pan met een laag water en breng alles aan de kook. Doe het vuur wat zachter, leg de deksel op de pan en laat het vlees ca. 2,5 uur zachtjes sudderen tot het helemaal gaar is. Haal het vlees uit de pan en rafel het vlees met twee vorken uit elkaar. (oma deed het nog een keer door een vleesmolentje) Meng in een kom het vlees met de fijngesneden ui en knoflook, ketumbar, djinten, laos, gula djawa, citroensap en wat zout. Verhit de olie in een pan en bak hierin het vlees mengsel ca. 5 min. Voeg de santen, 1 dl. water en de salam blaadjes toe. Doe het vuur wat zachter en laat alles, zonder deksel op de pan, zachtjes koken tot bijna alle vocht is verdampt. Haal het vlees eruit met een spaan en doe alles in een vergiet. Wikkel daarna het vlees in een theedoek en wring het vocht eruit. Waarschijnlijk nog eventjes verder droog deppen met wat keukenrol. Strooi een handvol bawang goreng/ gebakken uitjes erover uit en meng dit door de Abon sapi.