In Indonesië wordt voornamelijk rund- en het goedkopere karbouwenvlees gebruikt, dat op dezelfde wijze als rundvlees wordt bereid. Kalfsvlees is verkrijgbaar, maar wordt minder vaak gebruikt. Ook geitenvlees wordt veel gegeten, schapenvlees en lamsvlees veel minder. De recepten voor geiten en schapenvlees zijn hetzelfde.
In Nederland maak je rendang altijd van rundvlees, nooit van iets anders. En toch, heb je ook rendang van kippenvlees en hardgekookte eieren. Maar ik wil je erop wijzen dat rendang welke gemaakt is van rundvlees, wel de juiste smaak en structuur heeft en is niet te vergelijken met de rendang die gemaakt is met kippenvlees. In Indonesië wordt de lekkerste rendang gemaakt van buffelvlees, ofwel karbouw. Hoe meer aandacht je besteedt aan het sudderen, hoe beter je rendang wordt. Eigenlijk moet je elke 5 minuten draaien, proeven, kruiden toevoegen. En, niet te vergeten: gebruik verse kokosmelk.
Rundvlees
De ouderen onder ons kennen het waarschijnlijk onder de naam "Apenhaar" of eh......"apehaar ?". Echt lekker is het. Abon sapi is gedroogd, gekruid vlees dat in ragfijne draadjes uiteen wordt getrokken. Ook zo verrukkelijk op een sneetje wittebrood.
Gestoofd en gekruid rundvlees met santen. Eventueel kan er groenten bijgedaan worden bijv. kouseband of boontjes.
Rundvlees gerecht met een milde smaak van kokos.
Reepjes gestoofd rundvlees met uien
Lekker gekruid rundvlees met stukjes grof gesneden ui en paprika.
Kruidige hachee van rundvlees, uien, lombok en kokos.
Behoorlijk pittig en smaakvol gestoofd rundvlees.
Knapperig stukjes "pedis" vlees, met limoen, lombok en tomaat.
(runder) tong in tomatensaus.
Opor daging is een echt Indisch stoofpotje en het lijkt best wel een beetje op rendang maar, is toch een tikkeltje anders. Dit gerecht wordt veel gegeten in Indonesië.
Gebakken rundvlees met saus van specerijen en kruiden. Palaro is een Moluks vleesgerecht.
Stukjes gestoofd rundvlees in een pittige saus van kokos en sambal. Rendang is het meest bekende gerecht uit de Indonesische keuken en wereldberoemd.
Heerlijk gekruid en gebakken schijfjes rundvlees.
Een origineel gerecht van het Indonesische eiland Sumatra, waarin flink met lomboks en rawits wordt gestrooid. Stukjes gebraden mals rundvlees, in een pittige saus van rawits, lomboks, sambal en kokos. De toegevoegde tamarinde (asem) zwakt de gepeperde smaak enigszins af. Geen wonder dat Rendang Padang nog altijd een van de meest gewilde gerechten op Sumatra is!