Ayam besengéh

Ingrediënten:

1 kip
2 uitjes
3 teentjes knoflook
2 verse rode peper
1 theel. trassi
3 kemiri noten
2 theel. koenjit
1 theel. ketoembar
1 theel. laos
1 stengel sereh
1 theel. asem
1/2 blokje santen
1 theel. gula djawa (of bruine rietsuiker)
zout, peper, olie

Bereiding:

Snijd of hak de kip in stukken en zout hem.
Fruit de fijngesneden uitjes in olie.
Oelek(stamp) de knoflook, rode peper, trassi, kemirie, koenjit, ketoembar, laos en de asem fijn. Voeg het dan toe aan de uitjes.
De kip samen met 2 kopjes water toevoegen.
Laat dit alles ca 20 min stoven (zo nodig heet water toevoegen).
Nu de santen al roerend in het gerecht smelten.
Voeg tenslotte de gula djawa toe.
Roer het om op een klein vuur totdat de olie uit het vlees komt. Het gerecht mag niet te veel indampen.
Serveer het met een mata sapi (gebakken eitje), atjar en kroepoek.