Chicken oftewel kippies
Chicken oftewel kippies
Gevogelte

Kip of eh...Ayam (ajam). In Indonesië worden, gezien door de ogen van de buitenstaander, erg veel vreemde dingen gegeten. Een aantal eigenaardige zaken, dierlijk zowel als plantaardig, worden geconsumeerd als medicijn (obat) of als opwekkende en versterkende middelen (de traditionele Jamu). In gerechten zoals Coto Makassar en Gulai Kambing worden ook allerlei ingewanden verwerkt. Het eten van deze heerlijke gerechten lijkt vaak op een anatomische les. Kroepoek van kippenhuid en kippendarmen, Krupuk kulit ayam en Krupuk usus ayam, is algemeen.

Eendeneieren zijn ook heel gewoon in de Martabak of Terang Bulan (hartige of zoete Pannekoek), die eieren zijn van buiten gifgroen. Ook worden ze gekookt in bremzout water en heten dan Telor asin, kan lekker wezen, hangt er vanaf hoe zout ze zijn. Ook kroepoek van de onderhuid van het rund, Krupuk kulit sapi, is heel erg algemeen en zeer de moeite waard om te proberen. Lekker bij de Soto, zeker als je ze even in de soep laat weken, maar dat is een gewoonte die Kampungan genoemd wordt, niet zo netjes. Tussen het vlees aan de stokjes Saté Ayam zitten vaak ook ingewanden. Lust je dat niet, zoek de stokjes zelf uit. De Indonesiër gooit niets van een geslacht dier weg hoor, niet schrikken als de Tukang sate ineens een kippenkop staat te roosteren, vindt men erg lekker.

Elke kip heeft een kop, zonder kletsen ze toch wel. Een veel gegeten gerecht is Mie ayam, mie met kip. Een Nederlander zal zich daarbij malse stukjes kipfilet voorstellen. De in de reclame zo geroemde veelzijdigheid van de kip wordt in Indonesië volledig in de praktijk gebracht en protest is overbodig als je tussen de slierten mie een snavel vindt of een teen met de nagel er nog aan, dat is ook Ayam....

Ayam dan kelapa
Ayam dan kelapa

Goed gekruid kipgerecht met een hele lichte kokossmaak.

In de maak....Ayam bumbu Bali
In de maak....Ayam bumbu Bali

Zeer smaakvol Balinees kipgerecht.

Gegrilde kipstukjes
Gegrilde kipstukjes
Ayam cabe kering pedas
Ayam cabe kering pedas

Gegrilde kipstukken. Specialiteit uit Bandung (Bandoeng/Java).

Stukjes kip. Behoorlijk pittig van smaak.

Stukjes gebakken kip
Stukjes gebakken kip
Kruige gebakken kip
Kruige gebakken kip

Gebakken kip. Super gemakkelijk te bereiden gerechtje !!

Kruidige kip... gebakken/gefrituurd in plantaardige olie.

Krokant gebakken kippenpootjes
Krokant gebakken kippenpootjes

Lekker krokant gebakken kippenpootjes.

Ayam pedis - Hete kip
Ayam pedis - Hete kip

Stukjes gebakken kip in een overheerlijke pikante saus.

Kruidige kip uit Sulawesi
Kruidige kip uit Sulawesi
Ayam semur
Ayam semur

Paniki is vleermuis in Manado/Sulawesi waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt maar, wij maken het gerecht met kip en is redelijk eenvoudig om te maken. Een lekkere gestoofde kip in een milde en frisse kokossaus.

Heerlijke Javaanse "flink gekruide" gestoofde kip

Ayam rica rica
Ayam rica rica

Ayam rica-rica is een Indonesische hete en pittige maar ook wel enigszins zoete en frisse kipschotel. Het bestaat uit kip die gekookt is in pittige rode lomboks en rawits. De oorsprong van dit gerecht komt uit de Minahasan keuken van Noord Sulawesi Een gerecht waarvan de tranen in je ogen springen. Hoe pittig je het gerecht maakt, is natuurlijk helemaal aan jou. Dit eenvoudige maar heerlijke gerecht zet je in een handomdraai op tafel en kan je zo pedis maken als je zelf wilt. Deze versie is redelijk pittig maar zeker niet zo pittig dat de tranen in je ogen springen. De smaak van de lomboks (rode pepers) en de sambal oelek komt goed tot zijn recht maar de pittigheid wordt ietwat getemperd dankzij de sereh, limoensap en de gula djawa..