Ayam pedis
Ingrediënten:
1 kg kippenpootjes en vleugeltjes
2 uien
4 teentjes knoflook
3 grote lomboks
1/2 eetl. asem
2 blaadjes salam
2 plakjes laos of een theel. poeder
1 eetl. sambal oelek
1 theel. trassie
2 theel. gula djawa of bruine rietsuiker
1 flinke theel. tomatenpuree
zout naar smaak
Bereiding:
Laat in de wadjan de olie goed heet worden en frituur hierin de stukken kip mooi bruin. Nadat de kipstukken bruin zijn geworden, uit de olie halen en eventjes neer leggen op een stukje keukenpapier zodat de olie uit de kip trekt.
Snijd de uien en knoflook fijn en fruit deze in slaolie glazig. Snijd de lomboks in kleine ringetjes en voeg ze met de overige boemboes (blaadjes salam, laos, sambal etc.) toe en fruit ze even mee.
Doe dan de stukken gebakken kip erbij.
Los de asem op in water en voeg dit ook toe samen met de tomatenpuree.
Laat het geheel ongeveer een half uurtje op een heel klein vuurtje sudderen, totdat de kip gaar is.
Verwijder voor het opdienen de blaadjes en de laosschijfjes. Lekker met nasi putih (witte rijst)
Tip: Besprenkelen met een paar druppeltjes limoensap is super lekker.