Indische pasteitjes
Ingrediënten voor de vulling:
350 gram rundergehakt
500 gram worteltjes, fijngehakt en wat erwtjes (klein blikje?)
2 uien, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
half bosjes selderij, fijngesneden
50 gram Laksa (bij de toko verkrijgbaar)
2 hard gekookte eieren
Eventueel 2 hardgekookte aardappelen
1 runderbouillonblokje en een eetlepel ketjap manis
Zonnebloemolie
Zout en peper
Ingrediënten voor het deeg:
1 ei
350 gram bloem (meel)
Scheut lauw water
2 eetl. olie
Tip: Je kan ook hartige taartdeeg vellen gebruiken van de fa. Koopmans.
Bereiding:
Maak altijd eerst de vulling van de pasteitjes klaar, want anders wordt het deeg te droog
Knip de Laksa (so-oen ) in kleine stukjes, week ze in warm water een ½ uur en laat ze dan uitlekken.
Pel de eieren en snij het in kleine stukjes.
Fruit het gehakt samen met de uien en knoflook fijn in de olie. Als het gaar is, de fijngehakte wortel en de erwtjes erbij doen en mee laten bakken. Dan selderij, peper en zout en bouillonblokje toevoegen. Ook de kleine stukjes aardappel erbij doen. Goed door elkaar mengen en overtollig vet weggooien. Voeg de geweekte so-oen toe, de stukjes ei en het geheel weer (heel) voorzichtig door elkaar mengen.
Kneed van de ingrediënten/deeg een samenhangend deeg. Als het klaar is, ongeveer 15 minuten afgedekt wegzetten en dan weer kneden.
Het deeg is pas goed als het niet meer aan je handen kleeft. Rol het deeg op een met bloem bestrooide plank niet te dun uit.
Steek er met behulp van een kopje of glas ( ik gebruik toch liever een klein bordje) ronde figuren uit. Leg op elk rondje een eetlepel van de vulling, vouw ze dicht in tweeën, de randen goed dichtknijpen en dan met duim en wijsvinger golfjes maken in de randen. Met een vork gaat het eenvoudiger.
Bak de pasteitjes in ruim olie lichtbruin, maar de olie mag niet te heet zijn als de pasteitjes erin gaan. Eventueel in de frituurpan op ongeveer 170c.
Pasteitjes zijn lekker met een chilisausje of een zoetzuur sausje..