Sambalans
De sambalans behoren tot de bijgerechten; ze worden geserveerd bij de hoofdgerechten. De sambal oelek kan beschouwd worden als de basis van de verschillende erna beschreven sambals.
U zult af en toe bij de bereiding van de sambals tegenkomen, dat de Spaanse pepers fijngewreven moeten worden. Dat gaat gemakkelijker als u de pepers eerst poft of even in heet water legt.
Een echte sambal krijgt men door de lombok in zijn geheel met zaad en al te gebruiken. De gerechten worden al dadelijk belangrijk minder scherp wanneer men dit zaad verwijdert door de opengesneden lombok even onder de kraan af te spoelen na de zaadjes met een scherp mesje te hebben losgesneden.
En tenslotte -maar dat is voor de bangerds- kan men de sambal "vervalsen" met er een theelepel tomatenpuree er aan toe te voegen.
De moeder aller sambals is sambal oelek. Die is vernoemd naar de stamper (oelek) die bij een vijzel (cobek) hoort. Deze basissambal wordt gemaakt van rode pepers /lombok en is heel gemakkelijk te maken.
Sambal Badjak is een gebakken sambal die zorgt voor een kruidige, milde smaak door de toevoeging van ui en knoflook. Deze sambal geeft een heerlijke smaak aan vele Aziatische gerechten en staat meestal standaard op tafel.
De sambal tomat heeft een zachte, frisse tomatensmaak. Hij is ideaal om te verwerken in diverse kip-, vlees- of visgerechten, maar is ook lekker om gewoon als sambal bij de witte rijst te gebruiken. Zelfs bij je snacks is deze sambal niet te versmaden.
Pittige sambal met een typische smaak van trassi (garnalenpasta).
Een pikante sambal gemaakt met gedroogde visjes.
Een heerlijke sambal met petehbonen. Echt een sambal.... voor de liefhebber.