Saté kambing
Ingrediënten:
1 kg lamsvlees of "geitenvlees"
3 theel. asem (tamarinde)
1 theel. limoensap
4 lombokjes
6 sjalotjes
3 teentjes knoflook
4 kemirie nootjes
125 gr drooggebakken geraspte kokos
1 stukje gula djawa of 1 grote eetl bruine rietsuiker
1 theel. grof zeezout (uit zo'n molentje)
2 theel. ketoembar poeder
1/2 theel. djinten poeder
1 stukje gember van ca. 1 cm
1/2 theel. trassi (of een half blokje)
1 eetl. ketjap manis
Bereiding:
Maak van het lamsvlees mooie blokjes van ong. 1cm. x 1 cm. Maak bovenstaande ingrediënten zeer klein in een blender of stamp ze zeer fijn in een tjobek. Voeg de ketjap manis en de tamarindesap/ limoensap bij de fijn gemaakte ingrediënten. Goed roeren en smeer de stukjes vlees in met deze marinade. Laat het vlees tenminste een uurtje intrekken.
Rijg het vlees aan satéstokjes (wel van tevoren in het water leggen) en bak de saté boven een houtskoolvuurtje of onder de grill mooi bruin en gaar. Draai ze wel af en toe om zodat ze gelijkmatig gaar worden.
Serveer deze heerlijke saté met ketjapsaus.