Sayur buncis
Ingrediënten:
500 gram sperzieboontjes
1,5 ons kipfilet
of 250 gram spekblokjes (klein bakje)
3 teentjes knoflook
2 grote uien
1 bouillontablet
2 plakjes verse djahé of 1 theelepel (gember) poeder
2 plakjes laos of 1 theelepel poeder
2 rode lombokjes of een flinke grote theel. sambal oelek
2 daun salam.
citroensap
kopje heet water
olie
Bereiding:
Snijd de sperziebonen schuin af. Snijd de kipfilet in kleine reepjes en de lombok in stukjes (voor het lekker heet te maken de zaadjes er niet uithalen). De knoflook fijnsnijden en de uien lekker grof. Dit fruiten in olie tot ze glazig zijn. Doe hierna de kipfilet of de spekblokjes erin aanbakken. Doe de laos, djahé, en daun salam erbij.
Na ongeveer 5 min. kunnen de sperzieboontjes en lombok erbij. Het bouillonblokje verpulveren boven de boontjes en dan het kopje heet water toevoegen. Dit alles op hoog vuur ca. 5 min. laten pruttelen. Een paar druppeltjes citroensap toevoegen. Niet vergeten de boontjes steeds om te scheppen, zodat ze lekker knapperig blijven.