Balinese sayur
Balinese sayur

Het is ondenkbaar in een rijsttafel te serveren zonder een sayur. (Sajoer) Omdat in de Indonesische keuken de rijst vrijwel altijd droog wordt geserveerd, wordt aan de rijsttafel een sajoer toegevoegd, om de rijst van saus te voorzien.

Sajoers bestaan uit één of meer groenten, die gecombineerd kunnen worden met vlees, kip of vis en die bereid worden in hun eigen kookvocht of in bouillon. De sajoers worden zelden of nooit gebonden. De verwerkte groente worden "beetgaar" gekookt: ze zijn dus niet helemaal gaar waardoor ze knapperig blijven.

Sajoers - sayur

Sayur lodeh
Sayur lodeh
Sayur buncis
Sayur buncis
Sayur curry
Sayur curry
Lekkere knapperige taugé
Lekkere knapperige taugé

Een klassieker is het wel te noemen "sajoer boontjes". Een authentiek Indonesisch gerecht. Sperzieboontjes gestoofd in een licht pittige saus. Gemakkelijk recept om deze heerlijke boontjes te maken.

Sajoer kerrie is een heerlijk Javaans groentegerecht. Lekker kruidig dankzij de boemboe. Smullen gegarandeerd!

Natuurlijk de bekendste sayur uit Indonesië

Een sayur waar knapperige taugé de overhand heeft. Is inderdaad weer eens iets anders.

Papeda
Papeda

"De Molukse keuken", wordt door de jonge generaties welbewust in stand gehouden. Het meest sprekende voorbeeld is wel de traditionele Molukse papeda, een glazige sagopap die behoort te worden geslurpt. Deze heeft een min of meer symbolische functie gekregen: "Je bent geen Molukker, als je geen papeda kunt eten."

Lekkere knapperige taugé
Lekkere knapperige taugé

Sayur campur

Makkelijke, lekkere, smaakvolle, groente gerecht met gestoofde groenten.