Sambal gorengs
Sambal goreng is een veel voorkomend gerecht, dat vrijwel altijd op het dagelijkse menu voorkomt. Bij meer uitgebreide etentjes kan men zelfs twee of meer sambals gorengs geven. Ze zijn altijd vrij eenvoudig te maken, het aantal kruiden is beperkt en het aantal variaties vrijwel onbeperkt.
Sambal oelek of sambal trassi worden gebakken met uien, knoflook, laos, en Javaanse suiker in combinatie met groenten, vlees, kip, vis of garnalen, tahoe of tempé en vervolgens gestoofd in santen waaraan een blaadje salam en een spriet sereh is toegevoegd. Gebruikt men vlees of vis dan voegt men er ook een paar eetlepels asemwater aan toe. Dit is het basisrecept waarmee je altijd goed uitkomt.
Dit is een recept van sambal goreng met kip. Het is een heerlijk pittig gerecht met een fantastische smaak. Dit mede door de gebruikte kruiden.
Lekkere gekruide boontjes uit de Javaanse keuken.
Gekruide kippenlevertjes op Javaanse wijze.
Een heerlijk gerecht uit de Indonesische keuken. Mild gekruide garnalen in een lekker sausje.
Het bekendste Indonesische gerecht met hardgekookte eieren in een pittige saus,
Tempeh (ook wel geschreven als Tempé) is een koek van soja. Het wordt gemaakt van sojabonen en is afkomstig uit Indonesië. Tempé is een ambachtelijk product op basis van sojabonen.
Een heerlijke sambal goreng van kleine garnaaltjes (wordt ook geschreven als ebbie)